Cum faci receptia fara diriginte de santier?

Bun gasit,

Ei bine raspunsul este unul singur, si anume ca receptia oricarui tip de constructie NU se poate realiza fara prezenta unui diriginte de santier.

O data ajunsi in punctul de a face receptia, se disting urmatoarele situatii pe care le vom trata mai jos.

Beneficiar fara diriginte, vreau sa fac receptia.

Vestile nu sunt asa de bune pentru investitorii sau beneficiarii care aleg aceasta varianta. Pe langa faptul ca executia nu a fost supervizata de un diriginte de santier pe tot parcursul lucrarilor (v-am povestit in articolele trecute ca-i de rau,nu?), lucrurile devin foarte complicate si costisitoare pentru cei aflati in aceasta situatie. Procedura de receptie a constructiilor in vigoare, prevede ca :

  • dirigintele de santier sa intocmeasca un punct de vedere cu privire la executia lucrarilor. Daca te gandesti ca vei “angaja” un diriginte la finalul lucrarilor care sa intocmeasca un astfel de document, afla ca se considera fals in acte si se pedepseste conform legii.
  • va fi verificata cartea tehnica a constructiei (continand si procesele verbale semnate de diriginte). Fara un diriginte angajat de la inceputul lucrarilor, nu vei putea avea o Carte Tehnica la finalul lucrarilor.

In lipsa celor descrise mai sus, beneficiarul poate realiza receptia lucrarilor doar intocmind o Expertiza Tehnica si satisfacand toate cerintele acesteia (ex. incercari pe materiale, teste nedistructive, eventuale lucrari de reparatii, etc). Cel care se va asigura ca cerintele din Expertiza Tehnica vor fi implementate in teren este, ati ghicit, dirigintele de santier. Nu mai e nevoie sa mentionam ca acest demers este unul costisitor si de lunga durata.

Am supervizat lucrarile cu ajutorul unui diriginte de santier.

Buna alegere!

In acest caz receptia va decurge intr-o maniera profesionista si beneficiarul va fi asigurat ca a receptionat in conditii de calitate, exact ceea ce a proiectat.

Pe data viitoare,

Echipa DiriginteSantier.com

Share, daca ti-a placut :)